Το φαινόμενο της παράνομης μονομαχίας ζώων

Η μονομαχία ζώων είναι μια μάχη μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ζώων, με σκοπό κυρίως τον στοιχηματισμό και τη διασκέδαση. Τα ζώα εκτρέφονται και αγοράζονται για να μονομαχούν αποκλειστικά για λόγους ψυχαγωγίας και κέρδους. Εκτός από τα βασανιστήρια και τις κακοποιήσεις που δέχονται τα ζώα, πολλές άλλες παράνομες δραστηριότητες συνοδεύουν τους αγώνες όπως το εμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και το εμπόριο όπλων. Η κυριότερη όμως παράνομη δραστηριότητα που ασκείται είναι ο στοιχηματισμός, καθώς στους συγκεκριμένους αγώνες παίζονται τεράστια ποσά.

Είδη μονομαχιών

Τα πιο συνηθισμένα είδη μονομαχιών μεταξύ ζώων είναι τα εξής:

Κυνομαχίες: Σε οργανωμένες περιπτώσεις κυνομαχιών, δύο σκυλιά τοποθετούνται σε έναν δακτύλιο ή σε έναν λάκκο για να μονομαχήσουν μέχρις ότου ένα από τα δύο πεθάνει ή δεν μπορεί να συνεχίσει. Σε περιπτώσεις κυνομαχιών του δρόμου, το επίπεδο της οργάνωσης είναι πολύ χαμηλό και κάποιες φορές οι κυνομαχίες ξεκινούν αυθόρμητα, σε απομονωμένα σημεία μέσα σε πάρκα, σχολικά συγκροτήματα, στενά δρομάκια ή άλλες παρόμοιες τοποθεσίες.

Κοκορομαχίες: Οι διοργανωτές εφαρμόζουν ένα ξυράφι σε ένα πόδι του κάθε κόκορα (συνήθως στο αριστερό πόδι) και τους βάζουν σε έναν δακτύλιο για να πολεμήσουν μέχρι θανάτου. Οι συμμετέχοντες θεωρούν συχνά τις κοκορομαχίες ως οικογενειακή ψυχαγωγία.

Σκυλιά εναντίον αγριογούρουνου: Σε μια τέτοια μάχη, τα σκυλιά τοποθετούνται σε έναν στύλο και χρονομετρούνται για το πόσο γρήγορα μπορούν να επιτεθούν και να καρφώσουν ένα αγριογούρουνο του οποίου οι χαυλιόδοντες έχουν αφαιρεθεί. Οι διοργανωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ραβδί για να σπάσουν τις σιαγόνες των σκυλιών. Η επίθεση στο γουρούνι μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν είτε από δαγκώματα σκύλων στα αγριογούρουνα, είτε από αμυνόμενα αγριογούρουνα που πετούν τα σκυλιά στον αέρα.

Η μεταχείριση των σκύλων που μετέχουν σε κυνομαχίες

Τα ζώα που μετέχουν στις μονομαχίες συνήθως υποφέρουν από συνεχιζόμενη παραμέληση και σκληρότητα κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης.

Συχνά αναγκάζονται να φορούν βαριές αλυσίδες, να τρέχουν σε διάδρομους γυμναστικής, να εγκαταλείπονται σε εξωτερικούς χώρους χωρίς καταφύγιο, να τους χορηγούνται αναβολικά για να αυξήσουν τη μυϊκή μάζα τους, να τροφοδοτούνται με διεγερτικά για να γίνονται πιο ενεργητικά, να λαμβάνουν ναρκωτικά ώστε να μην αισθάνονται πόνο, να λιμοκτονούν ώστε να γίνονται επιθετικά και να λαμβάνουν αμφιβόλου ποιότητας ιατρική φροντίδα. Τα θηλυκά πολλές φορές περιορίζονται σε κλειστούς χώρους όπου λαμβάνουν χώρα βιασμοί από αρσενικά με σκοπό την αναπαραγωγή.

Η καταπολέμηση του φαινομένου

Οι οργανωμένες μονομαχίες ζώων αποτελούν μια μυστική βιομηχανία η οποία πολύ δύσκολα επιτρέπει στον νόμο να διεισδύσει. Ως εκ τούτου, είναι σπάνιο για τις αρχές να βρουν έναν αγώνα σε εξέλιξη. Σε περιπτώσεις στις οποίες οι Αρχές μπορούν να πετύχουν τα ζώα πάνω στη μονομαχία, υπάρχει συνήθως ένας μεγάλος αριθμός ζώων στα οποία παρέχεται ιατρική περίθαλψη και προστατεύονται κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας. Επιπλέον, είναι απαραίτητα τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται στον χώρο όπου φυλάσσονται τα ζώα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής.

Τα περισσότερα ζώα που έχουν εκπαιδευτεί για οργανωμένες μάχες είναι τόσο επιθετικά, ώστε τελικά πρέπει να υποβληθούν σε ευθανασία. Εντούτοις, οι εισαγγελείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο δικαστήριο ώστε να διορίσει έναν υπεύθυνο προκειμένου να ενεργήσει με γνώμονα το συμφέρον του ζώου.

Η ανάγκη λήψης μέτρων

Οι μονομαχίες ζώων είναι εκδηλώσεις που αποφέρουν τεράστια κέρδη σε διοργανωτές και παίκτες, αναγκάζοντας όμως τα ζώα να διαβιούν και να αγωνίζονται υπό πολύ σκληρές συνθήκες, πολλές φορές μέχρι θανάτου. Είναι αναγκαίο να ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα για την πάταξη του φαινομένου και την προστασία των ζώων από την κακομεταχείριση και τη χρησιμοποίησή τους ως πηγή πλουτισμού.