Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι η εξάρτηση των Ελλήνων από τον τζόγο, η οποία έχει αυξηθεί ανησυχητικά κατά την τελευταία πενταετία. Μία πανευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ένα ποσοστό της τάξης του 8,4% των Ελλήνων κινδυνεύει να αποκτήσει παθολογικό πρόβλημα με τον τζόγο. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, η ελληνική αγορά τυχερών παιχνιδιών περιλαμβάνεται στην πρώτη δεκάδα σε όλη την Ευρώπη, ενώ βρίσκεται επίσης σε υψηλή θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλή δαπάνη για τον τζόγο.
Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν τους Έλληνες στον εθισμό του τζόγου είναι τα οικονομικά αδιέξοδα, οι έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, η ανεργία, η ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο κέρδος, η πεσμένη ψυχολογία, η αβεβαιότητα και η προσωρινή απόδραση από τα καθημερινά προβλήματα. Η τεχνολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τυχερών παιχνιδιών, και σε συνδυασμό με τη μεγάλη διείσδυση του διαδικτύου στον ελληνικό πληθυσμό, κάνει το τζογάρισμα ακόμα πιο προσιτό δίνοντας αμέτρητες δυνατότητες στους παίκτες, για παράδειγμα, το στοίχημα με απλή λήψη μιας εφαρμογή από το κατάστημα εφαρμογών
Το πρόβλημα σε αριθμούς
Την τελευταία πενταετία έχει παρατηρηθεί αύξηση κατά 5-8% ετησίως στα εξαρτημένα άτομα, ενώ το 70% όσων ζητούν βοήθεια για απεξάρτηση είναι άνδρες και το υπόλοιπο 30% γυναίκες. Ο μέσος όρος ηλικίας των εξαρτημένων ατόμων κυμαίνεται μεταξύ 40 και 45 ετών. Επίσης, τα άτομα που παρουσιάζουν εξάρτηση από τον τζόγο έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 20-25% σε σχέση με εκείνα που παρουσιάζουν εξάρτηση από το αλκοόλ. Το 32% των χρημάτων που οι Έλληνες δαπανούν για αναψυχή και πολιτισμό αφορά τη συμμετοχή τους σε τυχερά παιχνίδια, ενώ αυτό το ποσοστό δεν αλλάζει ιδιαίτερα σε υψηλότερα οικονομικά στρώματα με μεγαλύτερες δαπάνες.
Ειδικοί στην Ελλάδα υποστηρίζουν ότι ενώ έχει μειωθεί το ποσό που παίζεται σε σχέση με το 2010, από την άλλη έχει αυξηθεί η ένταση, δηλαδή οι ώρες και η συχνότητα του παιχνιδιού.
Εφηβεία και τζόγος
Για τους νέους στην Ελλάδα ο τζόγος είναι ο εύκολος τρόπος να αποκτήσουν χρήματα, καθώς προσπαθούν να βρουν διεξόδους για τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκύψει στα χρόνια της κρίσης και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Τα στοιχεία που αφορούν τον τζόγο στην εφηβική ηλικία είναι αρκετά ανησυχητικά, καθώς το 14% των μαθητών (ένας στους εφτά) τζογάρει τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες έφηβοι κατέχουν την πρώτη θέση στην Ευρώπη στον τζόγο, καθώς σε ηλικία 14-17 ετών είναι συστηματικοί παίκτες στο διαδίκτυο σε ποσοστό 21,8%, ενώ σε καταστήματα τυχερών παιχνιδιών σε ποσοστό 8%. Επιπλέον, ένα ακόμα δυσάρεστο συμπέρασμα είναι ότι ο μέσος όρος της ηλικίας έναρξης του τζόγου έχει μειωθεί από τα 25 στα 20 έτη.
Η θεραπεία
Στην Ελλάδα υπάρχουν θεραπευτικά προγράμματα για τα εξαρτημένα άτομα από τον τζόγο, στα οποία συμμετέχουν όλο και περισσότερα άτομα. Στους κύριους στόχους των προγραμμάτων περιλαμβάνεται εκτός των άλλων και ο περιορισμός ή η πλήρης αποχή του ατόμου από τα τυχερά παιχνίδια. Εκτός από τα ίδια τα εξαρτημένα άτομα, τα προγράμματα παρέχουν υποστήριξη και στις οικογένειες που θέλουν να φροντίσουν έναν δικό τους άνθρωπο που αρνείται να ενταχθεί σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δίνοντάς τους βοήθεια για την παροχή κινήτρων προς το άτομο.