Πώς η αθλητική βιομηχανία αλλάζει την κοινωνία

Τα αθλητικά γεγονότα έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε κοινότητες σε ολόκληρο τον κόσμο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Σήμερα, τα αθλήματα που ωθούν όλο και περισσότερο τα φυσικά όρια είναι πιο δημοφιλή από ποτέ. Καθώς το ενδιαφέρον για την υγεία και τη μακροζωία συνεχίζει να αυξάνεται και οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να βλέπουν τα αθλητικά γεγονότα ως υγιείς επενδύσεις, η αθλητική βιομηχανία θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην κοινωνία για το άμεσο μέλλον.

Υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι ο κόσμος χωρίζεται σε αθλητικούς και μη αθλητικούς ανθρώπους, που χαρακτηρίζεται από την ιδέα ότι ο αθλητισμός επηρεάζει μόνο τους συμμετέχοντες σε αυτούς και εκείνους που τους παρακολουθούν. Είναι μια προοπτική που δεν λαμβάνει υπόψη τους τρόπους με τους οποίους ο αθλητισμός έχει αλλάξει τον κόσμο για το καλό όλων μας.

Ο αθλητισμός ως τρόπος ζωής

Σε καμία άλλη εποχή τα αθλήματα δεν έπαιξαν έναν τόσο κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινή ζωή. Χάρη στην επικράτηση του διαδικτύου και της τηλεόρασης, τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά επιδίδονται στα σπορ με εκπληκτικό ρυθμό. Όταν δεν ασκούμαστε οι ίδιοι, ασχολούμαστε με τα αθλήματα μέσω βιντεοπαιχνιδιών ή τα παρακολουθούμε στην τηλεόραση. Οι κορυφαίοι αθλητές αποτελούν διασημότητες πολύ δημοφιλείς στον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουμε στα αθλητικά γεγονότα. Ο στοιχηματισμός σε αθλητικά γεγονότα εμφανίζει ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση και οι εταιρείες στοιχημάτων προσφέρουν συνεχώς περισσότερες επιλογές για τους παίκτες, για αθλητικά γεγονότα που συμβαίνουν σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Ο αντίκτυπος του αθλητισμού στην οικονομία και στον πολιτισμό

Οι αθλητικές εκδηλώσεις, τόσο ερασιτεχνικές όσο και επαγγελματικές, έχουν τεράστια οικονομική, πολιτική και πολιτισμική επίδραση στην κοινωνία μας. Η παρακολούθηση και η συμμετοχή στον αθλητισμό προσφέρει τρόπους για να ξεφύγουμε από το άγχος της καθημερινότητάς μας και να αναπτύξουμε κοινωνικές σχέσεις. Ο αθλητισμός στην κοινωνία μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την κατανόησή μας για τους ρόλους των φύλων και για τα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

Οι επιρροές του αθλητισμού στον πολιτισμό είναι ιδιαίτερα εμφανείς σε εκείνους που μπορεί να μην παίζουν ή να παρακολουθούν αθλήματα. Αυτοί οι άνθρωποι συχνά γνωρίζουν τα ονόματα των σημαντικότερων αθλητών και νιώθουν εθνική υπερηφάνεια στα ολυμπιακά μετάλλια. Ανεξάρτητα από την ατομική συμμετοχή, ο αθλητισμός παρέχει γενικά σε όλους μια κοινωνία με κοινή ιστορία και κοινό στόχο.

Η σημασία του αθλητισμού για τον ΟΗΕ

Στην πραγματικότητα, ο αθλητισμός είναι τόσο σημαντικός για την κοινωνία που τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) τον έχουν κηρύξει ως ανθρώπινο δικαίωμα: «Ο αθλητισμός και το παιχνίδι είναι ανθρώπινα δικαιώματα που πρέπει να γίνονται σεβαστά και να επιβάλλονται σε όλο τον κόσμο. Ο αθλητισμός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο και χρησιμοποιείται ως εργαλείο χαμηλού κόστους και με υψηλό αντίκτυπο στις ανθρωπιστικές, αναπτυξιακές και ειρηνευτικές προσπάθειες».

Ενώ ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι ο αθλητισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την κοινωνία με τη διαφθορά, τα σκάνδαλα και την υποκίνηση της βίας, η θετική επιρροή του υπερτερεί κατά πολύ των αρνητικών του πτυχών: «Ο αθλητισμός έχει μοναδική δύναμη να προσελκύσει, να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει. Από τη φύση του, ο αθλητισμός αφορά τη συμμετοχή. Πρόκειται για την ένταξη και την ιδιότητα του πολίτη. Πρόκειται για ανθρώπινες αξίες όπως ο σεβασμός του αντιπάλου, η αποδοχή δεσμευτικών κανόνων, η ομαδική εργασία και η δικαιοσύνη, οι οποίες είναι αρχές που περιλαμβάνονται και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Τα ευεργετήματα του αθλητισμού στην κοινωνία

Οι σωματικές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, είτε για ψυχαγωγικούς, επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς σκοπούς, δεν αφορούν απλώς τη φυσική κατάσταση ή τη νίκη. Πάνω απ’ όλα, είναι ένα ουσιαστικό δομικό στοιχείο μιας ευημερούσας και υγιούς κοινωνίας. Ο αθλητισμός στην κοινωνία μας θυμίζει ότι η τήρηση των καθορισμένων κανόνων δεν χρειάζεται να είναι βαρετή και ότι πρέπει πάντα να υπάρχει χώρος για διασκέδαση στη ζωή μας.