Ο πιθανός αντίκτυπος της Εικονικής Πραγματικότητας στην καθημερινότητα

Η Εικονική Πραγματικότητα έχει αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας και η διείσδυσή της αναμένεται ακόμα πιο έντονη τα επόμενα χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί περισσότερο ως τεχνολογία ψυχαγωγίας, όμως διαθέτει επίσης και πολλές άλλες δυνατότητες οι οποίες δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένες.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στην καθημερινότητά μας. Με τις σχετικές συσκευές να εξελίσσονται καθημερινά από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, ο αντίκτυπός τους στην υγεία, και πιο συγκεκριμένα στην όραση, στην εγκεφαλική λειτουργία και στη συμπεριφορά εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Οι οδηγίες ασφαλείας σε κάποιες από τις συσκευές προειδοποιούν για πιθανές παρενέργειες που ξεκινούν από επιληπτικές κρίσεις, πονοκεφάλους, ναυτία και ζάλη, και φτάνουν έως σε προβλήματα συντονισμού μεταξύ χεριών και ματιών, ειδικά σε παιδιά που κάνουν εκτεταμένη χρήση των συσκευών. Η πραγματικότητα είναι ότι η επιστήμη δεν έχει φτάσει ακόμα στο στάδιο της συνεχιζόμενης δοκιμής της χρήσης των συσκευών επί μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα εβδομάδες ή μήνες, ώστε να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τυχόν μακροπρόθεσμες βλάβες.

Εκτός από επιπλοκές, τα συστήματα Εικονικής Πραγματικότητας προσφέρουν και πολλά οφέλη στον τομέα της υγείας, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι μπορούν να βοηθήσουν σε πολλές θεραπευτικές καταστάσεις, όπως στις διαταραχές μετατραυματικού στρες και στην κατάθλιψη. Η γνώμη των επιστημόνων είναι ότι παρόλο που υπάρχουν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις στη χρήση συσκευών Εικονικής Πραγματικότητας, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να εμποδίσει την εκμετάλλευση των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρει η συγκεκριμένη τεχνολογία. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες προβλέψεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την καθημερινότητά μας:

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

Η πιο προφανής χρήση σήμερα είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Προς το παρόν δεν υποστηρίζεται από όλα τα παιχνίδια, αλλά σε αυτά που προσφέρεται η εμπειρία είναι μοναδική και εντυπωσιακή, μεταφέροντας τα παιχνίδια σε εντελώς άλλο επίπεδο.

Παρακολούθηση ταινιών

Σκεφτείτε τις τρισδιάστατες ταινίες που υπάρχουν σήμερα, και στη συνέχεια αναλογιστείτε τη δική σας συμμετοχή μέσα σε αυτή την προβολή, εξερευνώντας την πλοκή με τον δικό σας ρυθμό και παρακολουθώντας τη δράση από διαφορετικές οπτικές γωνίες, επιλέγοντας οι ίδιοι τα σημεία στα οποία θα δώσετε μεγαλύτερη προσοχή.

Επίσκεψη σε διάφορα μέρη

Η αναζήτηση μιας περιοχής απλά μέσα από χάρτες και φωτογραφίες θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια εικονική επίσκεψη. Θα μπορούσε κάποιος να επισκεφθεί ένα μουσείο χωρίς να βρεθεί εκεί στην πραγματικότητα, ή ένας κτηματομεσίτης θα μπορούσε να δείξει ένα σπίτι σε υποψήφιους αγοραστές χωρίς να χρειαστεί να το επισκεφθούν.

Χειρουργική

Θα είναι καλύτερο και ασφαλέστερο για τους χειρουργούς να τελειοποιούν τις τεχνικές τους και για τους ασκούμενους χειρουργούς να ασκούνται σε πράγματα που δεν είναι μόνο πλαστικά μοντέλα ή άνθρωποι που έχουν αφήσει το σώμα τους στην ιατρική επιστήμη. Ένα πλήρως διαδραστικό περιβάλλον με μοντελοποιημένα δείγματα που πάσχουν από μια επιλογή ασθενειών οι οποίες χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, θα δημιουργούσαν καλύτερα εκπαιδευμένους χειρουργούς.

Εξερεύνηση του διαστήματος

Η δυνατότητα να πετάξει κάποιος εικονικά στο διάστημα θα ήταν διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα. Αλλά ένας διαστημικός οργανισμός που τοποθετεί κάμερες σε όλο τον εξοπλισμό του και τον στέλνει έξω στο μεγάλο άγνωστο, με επιστήμονες να παρακολουθούν από τη Γη και να τον κατευθύνουν, θα επέτρεπαν την εξερεύνηση του διαστήματος με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μια κανονική ζωή. Αξίζουν και αυτοί να είναι σε θέση να ζήσουν, να εξερευνήσουν και να βιώσουν το θαύμα του κόσμου. Τα άτομα με αναπηρία θα μπορούσαν με αυτόν τον τρόπο να βιώσουν αυτό που υπόλοιποι άνθρωποι συχνά θεωρούν δεδομένο, κάτι που θα ήταν πραγματικά υπέροχο.