Ο αποικισμός άλλων πλανητών και οι κοινωνικές επιπτώσεις

Αν ρίξετε μια ματιά στην εξέλιξη της Γης, θα διαπιστώσετε ότι το 99,9% όλων των μορφών ζωής έχει εξαφανιστεί. Όταν τα πράγματα αλλάζουν, είτε προσαρμοζόμαστε είτε πεθαίνουμε. Αυτός είναι ο νόμος της Μητέρας Φύσης. Αντιμετωπίζουμε διάφορους κινδύνους στον πλανήτη μας. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε προβλήματα που προκαλούνται από εμάς τους ίδιους, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, η διάδοση των πυρηνικών όπλων και ο βιολογικός μηχανισμός του γενετικού πολέμου.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία για να μολύνουμε τη Γη ή να αφήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη ανεξέλεγκτη. Πρέπει να θεραπεύσουμε αυτά τα προβλήματα χωρίς να πρέπει να μετακομίσουμε στον Άρη ή σε κάποιον άλλο πλανήτη, επειδή είναι αδύνατο να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός της Γης. Μιλάμε για μια πολιτική εξασφάλισης, ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που κάτι συμβεί στη Γη.

Οι αντικειμενικές δυσκολίες

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, η απόσταση μέχρι τα αστέρια κάποια μέρα θα μειωθεί αισθητά και το ταξίδι με ταχύτητες μεγαλύτερες από την ταχύτητα του φωτός θα είναι γεγονός. Τα διαστημόπλοια της σημερινής εποχής έχουν μικρή ταχύτητα, συνεπώς χρειάζονται πολλές δεκάδες χρόνια για να φτάσουμε σε άλλους πλανήτες στο μέγεθος της Γης. Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε θα είναι να ανακαλύψουμε την οδό προς τη μακροζωία ή την κατάψυξη του ανθρώπινου σώματος.

Η επιστημονική καινοτομία

Στην εποχή μας γνωρίζουμε το τέταρτο κύμα επιστημονικής καινοτομίας, το οποίο περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη, τη βιοτεχνολογία και τη νανοτεχνολογία. Αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τον Άρη.

Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ο Άρης είναι κρύος και έρημος και δεν υπάρχει τίποτα να αναπτυχθεί εκεί. Μπορούμε να τροποποιήσουμε γενετικά τα φυτά και τα φύκια για να ευδοκιμήσουμε στην ατμόσφαιρα του Άρη. Αλλά ποιος θα κάνει τη δύσκολη δουλειά; Όλοι θα θέλαμε να δούμε φουτουριστικές πόλεις στον Άρη, αλλά τα ρομπότ πρέπει να γίνουν πολύ πιο προσαρμοστικά για να δουλέψουν σε αυτά τα σκληρά περιβάλλοντα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, οπότε περιμένουμε να δούμε εργάτες ρομποτικών κατασκευών να χτίζουν τις φανταστικές θολωτές πόλεις που βλέπετε στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.

Το μέλλον

Μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί στον γαλαξία μας περίπου τέσσερις χιλιάδες πλανήτες, καθένας εκ των οποίων έχει και έναν πλανήτη στις περισσότερες περιπτώσεις. Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι μακριά η στιγμή του αποικισμού από τους ανθρώπους ενός από αυτούς τους πλανήτες, και απομένει μόνο να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο θα συμβεί αυτό.