Οι απόψεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τα τυχερά παιχνίδια

Τα τυχερά παιχνίδια και η συμμετοχή των πιστών σε αυτά, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί κατά καιρούς την Ορθόδοξη Εκκλησία. Το βασικό σημείο που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι το ζήτημα των τυχερών παιχνιδιών, ακόμη και για όσους υποστηρίζουν τη νομιμότητά τους, δεν μπορεί να διευθετηθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη διάφορες σχετικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Όγδοης Εντολής της Παλαιάς Διαθήκης («Ου κλέψεις»), η οποία σύμφωνα με τις Γραφές αποτελεί αμαρτία.

Για την ερμηνεία της Όγδοης Εντολής υπάρχει διχογνωμία ως προς το αν εννοεί ότι τα τυχερά παιχνίδια είναι σπατάλη και κατά συνέπεια απαγορεύονται εντελώς, ή ότι πρέπει να αποφεύγονται μόνο αυτά που γίνονται σε υπερβολικό βαθμό και οδηγούν ένα άτομο σε φτώχεια.

Υπάρχουν τυχερά παιχνίδια;

Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν είναι σαφές αν υπάρχουν τυχερά παιχνίδια. Σύμφωνα με τις Γραφές (Παρ 16:33), «Ο κλήρος γυρίζει, αλλά κάθε απόφαση ανήκει στον Κύριο». Επίσης, ο Θεός «επεξεργάζεται τα πάντα σύμφωνα με το σκοπό του θέλημά του» (Εφ. 1:11). Δεν εξηγούνται οι λεπτομέρειες των διαταγμάτων του Θεού στη Βίβλο, αλλά μας λένε ότι πρέπει να υπακούμε στην προκαταρκτική θέλησή του όπως συνοψίζεται στις Δέκα Εντολές.

Η έννοια του πλούτου στη Βίβλο

Οι άνθρωποι συχνά υποστηρίζουν ότι ο Δαβίδ και ο Αβραάμ ήταν πλούσιοι και είχαν επίσης αρκετές συζύγους. Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να ερμηνεύσουμε την Παλαιά Διαθήκη και τις υποσχέσεις του Θεού στο φως της Καινής Διαθήκης. Υπάρχει η διδακτική πλευρά των πλουσίων και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, και επίσης υπάρχει μια πνευματική πτυχή σε αυτό, ότι δηλαδή ο πλούτος είναι μια εικόνα για τον πραγματικό πλούτο της γνώσης του Θεού.

Τα ερωτήματα

Είναι δύσκολο να πούμε με ακρίβεια ποιο ποσό πονταρίσματος θεωρείται σπατάλη, καθώς αυτό διαφέρει ανάλογα με το κάθε άτομο και την οικονομική του κατάσταση. Εκτός από αυτό το ερώτημα, πρέπει επίσης να διερωτηθούμε αν όσοι προωθούν τα τυχερά παιχνίδια βοηθούν πραγματικά τον συνάνθρωπό τους να τηρεί την Όγδοη Εντολή. Τα κρατικά τυχερά παιχνίδια διαφημίζονται συχνά στους πληθυσμούς με το λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα, προσφέροντάς τους μια προοπτική γρήγορου πλουτισμού

Η όλη ιδέα και η ελκυστικότητα του άμεσου πλουτισμού προϋποθέτει μια υπερβολική αγάπη των κοσμικών αγαθών. Είτε το παραδέχεται κάποιος είτε όχι, η αμαρτία που υποκρύπτουν τα τυχερά παιχνίδια είναι η απληστία. Η ανυπομονησία του παίκτη δεν είναι για το αν θα εμφανιστεί κάποιος συγκεκριμένος αριθμός, αλλά αν θα γίνει πλούσιος από αυτό.

Η ερμηνεία του Λόγου του Θεού

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δίνει μια σαφή απάντηση στο ερώτημα για το αν και σε ποιον βαθμό τα τυχερά παιχνίδια πρέπει να απαγορεύονται. Παραπέμπει στη διδασκαλία του Λόγου του Θεού, ο οποίος θα βοηθήσει τον καθένα μέσα από την ιδιαίτερη συνείδησή του να αποφασίσει τι είναι σωστό και καλύτερο για τη σχέση του με τον Θεό.